Selecteer een pagina

Bereid je voor op je theorie examen: Wat je kan verwachten

Ben je klaar om je theorie examen af te leggen? Dit kan een zenuwslopende ervaring zijn, maar dat hoeft het niet te zijn. In deze blog vertellen we je precies wat je kunt verwachten op het theorie examen. We geven je een overzicht van de testopzet en de onderwerpen die aan bod zullen komen. Als je weet wat je kunt verwachten, voel je je beter voorbereid en heb je meer vertrouwen op de dag van het examen!

De onderdelen van het theorie examen

Gelukkig is de opzet van het theorie examen steeds hetzelfde. Dat is een voordeel omdat je zo precies weet welke onderdelen hoe getoetst zullen worden. Het theorie examen bestaat uit drie onderdelen. Deze onderdelen zijn gevaarherkenning, kennis en inzicht. Deze onderwerpen worden apart doorlopen op het theorie examen. Het totale theorie examen voor de auto bestaat uit 65 vragen waarvoor je zonder uitzonderingen een half uur de tijd krijgt. Ook is er een mogelijkheid om extra tijd te krijgen of een individueel begeleid theorie examen te maken. Voor beide deze opties heb je 45 minuten de tijd.

Gevaarherkenning op het theorie examen

Het onderdeel gevaarherkenning van het theorie examen bestaat in totaal uit 25 vragen waarvan je er minstens 13 goed moet hebben beantwoord. Alleen voor dit onderdeel krijg je acht seconden de tijd om elke vraag te beantwoorden. Dat komt doordat je in echte gevaarlijke situaties op de weg ook maar een beperkte tijd hebt om te reageren. Voor de andere onderdelen van het theorie examen heb je geen aangegeven tijd per vraag.

Kennis testen op het theorie examen

Het onderdeel kennis op het theorie examen bestaat uit 12 vragen, waarvan je er minstens 10 goed moet hebben beantwoord. Dit onderdeel test of je de verkeersregels en feiten kent en kan benoemen. Onderwerpen van dit onderdeel van het theorie examen zijn onder andere het gebruik van de weg, voorrang, bijzondere wegen. verkeerstekens, wetgeving en voertuigkennis.

Het onderdeel inzicht op het theorie examen

Het onderdeel inzicht van het theorie examen heeft 28 vragen, waarvan je er minstens 25 goed moet hebben beantwoord. Tijdens dit onderdeel gaat het om het toepassen van regels en het nemen van de juiste beslissingen. Onderwerpen van dit onderdeel gaan over het gebruik van de weg, voorrang, bijzondere wegen, veilig rijden, verkeerstekens en verantwoorde verkeersdeelname. Hoe het theorie examen afgenomen wordt, lees je hieronder.

Het theorie examen maken

Tijdens de dag van het theorie examen moet je een kwartier van tevoren aanwezig zijn. Ook is het belangrijk dat je een geldig legitimatiebewijs bij je hebt. Het theorie examen wordt gemaakt op de computer. Dit heeft als voordeel dat je je resultaat gelijk ziet als je het examen hebt afgerond. Als je wilt weten hoe het theorie examen er verder uitziet, kun je het beste gaan oefenen met online oefenexamens. Veel succes!