Selecteer een pagina

G9 LED lampen, alles wat je moet weten

G9 LED lampen zijn een populaire keuze voor verlichting in huis. Ze zijn klein, efficiënt en duurzaam. In dit blog gaan we dieper in op de voordelen van G9 LED lampen, waar je op moet letten bij de aanschaf en hoe je ze kunt installeren.

Wat is een G9 fitting?

Een G9 fitting is een type fitting dat wordt gebruikt voor LED lampen. De fitting heeft een diameter van 9 millimeter en is te herkennen aan de twee contactpunten die aan de zijkant van de fitting zitten. G9 fittingen worden vaak gebruikt in armaturen met weinig ruimte, zoals inbouwspots en plafondlampen.

Voordelen van G9 LED lampen

G9 LED lampen hebben een aantal voordelen ten opzichte van andere soorten lampen, zoals halogeenlampen en gloeilampen.

 • Zuiniger: G9 LED lampen verbruiken veel minder energie dan halogeenlampen of gloeilampen. Dit betekent dat je op de lange termijn veel geld kunt besparen op je energierekening.
 • Duurzamer: G9 LED lampen gaan veel langer mee dan halogeenlampen of gloeilampen. De gemiddelde levensduur van een G9 LED lamp is 15.000 uur, terwijl een halogeenlamp gemiddeld 2.000 uur meegaat en een gloeilamp gemiddeld 1.000 uur.
 • Kwikvrij: G9 LED lampen bevatten geen kwik, wat een giftige stof is. Dit is beter voor het milieu en voor je gezondheid.
 • Minder warmte: G9 LED lampen worden niet warm, zoals halogeenlampen. Dit betekent dat ze veiliger zijn om te gebruiken in armaturen die dichtbij oppervlakken of objecten komen.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van G9 LED lampen?

Bij de aanschaf van G9 LED lampen is het belangrijk om op een aantal zaken te letten.

 • Wattage: Het wattage van een lamp geeft aan hoeveel energie de lamp verbruikt. G9 LED lampen zijn verkrijgbaar in verschillende wattages, van 3 watt tot 12 watt. Het wattage dat je nodig hebt, hangt af van de grootte van de ruimte die je wilt verlichten.
 • Lichtkleur: De lichtkleur van een lamp wordt weergegeven in Kelvin (K). Hoe hoger de Kelvin-waarde, hoe kouder het licht. G9 LED lampen zijn verkrijgbaar in verschillende lichtkleuren, van warm wit (2.700 K) tot koud wit (6.500 K).
 • Dimbaarheid: G9 LED lampen zijn in de meeste gevallen dimbaar. Dit betekent dat je de helderheid van de lamp kunt aanpassen.

Installeren van G9 LED lampen

Het installeren van G9 LED lampen is eenvoudig. Volg deze stappen:

 1. Schakel de stroom uit.
 2. Verwijder de oude lamp.
 3. Schuif de nieuwe lamp in de fitting.
 4. Schakel de stroom weer in.

Conclusie

G9 LED lampen zijn een slimme keuze voor verlichting in huis. Ze zijn zuinig, duurzaam en veilig. Met een G9 LED lamp bespaar je op je energierekening, verleng je de levensduur van je verlichting en draag je bij aan een beter milieu.