Selecteer een pagina

Soa in je keel? Dit is wat je kunt doen

Als je onlangs onbeschermde orale seks hebt gehad, is er een kans dat je een soa hebt opgelopen. Soa’s kunnen in de keel voorkomen, en blijven vaak onopgemerkt omdat veel mensen geen symptomen hebben. Het is daarom belangrijk om je regelmatig te laten testen op Soa’s, ook als je denkt geen risico te lopen. In deze blog bespreken we de symptomen van een Soa in de keel, hoe je online een soa test kunt bestellen en wat je kunt doen als er een soa in je keel wordt geconstateerd.

Een soa in je keel

Net zoals elders op je lichaam, kan je ook een soa in je keel krijgen. Dit gebeurt vaak na onbeschermde orale seks. Er zijn verschillende soa’s die in je keel kunnen voorkomen. Dit zijn onder andere chlamydia, gonorroe en ook syfilis. Als je een soa in je keel hebt, hoef je niet per se symptomen te laten zien. Dat zorgt er dan ook vaak voor dat een soa onbewust doorgegeven kan worden. Mocht je wel symptomen van een soa in je keel krijgen, gaat dit vaak om een pijnlijke keel, opgezwollen klieren en bij syfilis vaak bultjes of zweren op je tong of gehemelte.

Een soa test voor de keel

Als je ook vermoed dat je een soa in je keel hebt of gewaarschuwd bent door iemand anders, is het een goed idee om dit zo snel mogelijk te laten testen. Er zijn aparte soa tests beschikbaar voor de keel, mond en geslachtsdelen. Als je onbeschermde seks hebt gehad is het erg verstandig om alle holtes die hierbij betrokken zijn geweest te laten testen. Voordat je een soa test voor de keel kan bestellen, moet je eerst een goed idee hebben welke soa je zou kunnen hebben. Chlamydia en gonorroe kunnen samen worden getest, voor andere soa’s zijn er aparte testen beschikbaar.

Een soa in je keel testen

Als je vermoed dat je een soa in je keel hebt, moet je dit zo snel mogelijk laten testen. Hiervoor kun je terecht bij de huisarts, de GGD of je kunt zelf een soa in keel test bestellen. Als je liever een zelftest gebruikt zoals bij de laatste optie kan, is het belangrijk om een soa test te kiezen die je moet opsturen naar een laboratorium. Deze testen worden in medische laboratoria onderzocht die net zo betrouwbaar zijn als die van de huisarts en GGD. Een soa test die je zelf afneemt en binnen een paar minuten het resultaat geeft, geeft vaak ten onrechte een positief resultaat weer. Nu weet je precies wat je moet doen als je een soa in je keel vermoed!