Selecteer een pagina

Werken in de kraamzorg: wat zit er in het takenpakket?

Werken in de kraamzorg is een bijzondere en uitdagende baan. Als kraamverzorgende ben je verantwoordelijk voor het verzorgen van de pasgeboren baby en de moeder. Het is een baan waarbij je dagelijks in contact staat met mensen en waarbij je een belangrijke rol speelt in de eerste dagen na de geboorte. Allemaal zaken die je leert met een opleiding kraamverzorger. In deze blog bespreken we wat er allemaal in het takenpakket van een kraamverzorgende zit.

Dit doe jij als kraamverzorgster

  1. Verzorging van de pasgeboren baby

Een van de belangrijkste taken van een kraamverzorgende is het verzorgen van de pasgeboren baby. Dit omvat onder andere het verschonen van de luier, het geven van borstvoeding of flesvoeding, en het ondersteunen bij het baden van de baby. Het is belangrijk dat de kraamverzorgende de moeder hierbij begeleidt en tips geeft over de verzorging van de baby.

  1. Ondersteuning van de moeder

Na de geboorte heeft de moeder veel rust nodig. De kraamverzorgende kan de moeder ondersteunen bij het herstellen van de bevalling, het geven van borstvoeding en het op gang brengen van de melkproductie. Ook kan de kraamverzorgende de huishoudelijke taken overnemen, zodat de moeder zich volledig kan concentreren op het herstellen en verzorgen van de baby.

  1. Voorlichting en advies geven

Als kraamverzorgende geef je ook voorlichting en advies aan de ouders over verschillende onderwerpen. Zo kan de kraamverzorgende bijvoorbeeld uitleggen hoe je een baby in bad doet, hoe je een luier verschoont en hoe je de baby op de juiste manier vasthoudt. Ook kan de kraamverzorgende advies geven over de voeding van de baby, de slaapgewoonten en de veiligheid in huis.

  1. Signaleren van problemen

Het is belangrijk dat de kraamverzorgende de gezondheid van de moeder en de baby in de gaten houdt. Bij twijfel over de gezondheid van de moeder of de baby is het belangrijk om direct actie te ondernemen en de verloskundige of huisarts te waarschuwen. Het is daarom belangrijk dat de kraamverzorgende goed op de hoogte is van de signalen die kunnen wijzen op problemen.

  1. Samenwerking met andere zorgverleners

Een kraamverzorgende werkt vaak samen met andere zorgverleners, zoals verloskundigen en huisartsen. Het is belangrijk dat de kraamverzorgende goed communiceert met deze zorgverleners en dat ze elkaar op de hoogte houden van eventuele problemen of veranderingen in de gezondheid van de moeder en de baby.

De opleiding tot kraamverzorgster

De kraamzorg opleiding BBL is een goede stap in je juiste richting van een baan als kraamverzorgster. Werken in de kraamzorg is een bijzondere en uitdagende baan, een opleiding is dus zeker geen overbodige luxe! Als kraamverzorgende ben je verantwoordelijk voor de verzorging van de pasgeboren baby en de moeder. Ook nog eens veel verantwoordelijkheid dus.